El famós art del maridatge

Monsieur Privé en La Cuina de Laietana
Monsieur Privé a La Cuina de Laietana
8 maig, 2018
ensalada de quinoa y aguacate
Amanides d’estiu
17 juliol, 2018
Show all
maridaje

“El bon beure i el bon menjar, tot és començar”. Així resa aquest vell refrany que, amb molta saviesa, descriu com des d’antany l’art de combinar bon vi i bons plats forma part de la nostra envejada cultura gastronòmica.

Des de fa un temps el vi, i tot el que l’envolta, està en auge i amb ell, l’art de combinar-ho amb determinats aliments. Un fenomen, relativament nou, que mou no només a la indústria restauradora sinó a tot el món editorial, mitjans de comunicació i xarxes socials.

En definitiva, el maridatge consisteix en trobar la combinació adequada entre vins i aliments, com la textura o el gust, que es realcen amb la unió i fan de l’acte de menjar una experiència més agradable al nostre paladar.

Per a tot aficionat a la gastronomia, aprofundir en el saborós món del maridatge de vins i plats és tota una ciència de virtuosisme i satisfacció on prima la creació de sensacions noves, tant en la degustació del vi com del menjar amb la qual l’acompanyem.

El paràmetre més important a tenir en compte en el món del maridatge és que cal evitar que el vi opaqui al plat i viceversa. El que es busca és que es potenciïn l’un a l’altre i que la seva combinació en boca doni com a resultat una sensació plaent.

El món del maridatge és molt complex i subjectiu, ja que hi ha menjars que a uns agraden i als altres no. Tot i així, es poden establir alguns paràmetres generals a l’hora de maridar plats i vins:

  • Els vins generosos: Aperitius
  • Els vins negres joves: Xai rostit, carn de vedella, carn d’au, pastes, verdures, paella, embotits, ous ferrats, pernil i sopes amb base de carn.
  • Els vins negres de cos (criança, reserva, gran reserva): Guisats i estofats, bou, plats a base de caça, llegums, formatges forts i fermentats. Vaja, mariden a la perfecció amb aliments de gust potent.
  • Els vins blancs secs lleugers: Ostres, llagosta a la planxa, llagostins, gambes, crancs de riu i marisc en general.
  • Els vins blancs secs: Calamars, peixos cuits en general, fregits o rostits, cranques, llagosta cuita, pernil, costelles de xai, cargols, sopes amb base de peix i ous.
  • Els vins dolços: Postres amb xocolata, pasta de full i coques i alguns patés.
  • Els caves: mariden amb qualsevol menjar. Això sí, ha de ser preferentment “brut”.

De la mateixa manera que hi ha plats que combinen a la perfecció amb alguns vins, hi ha alguns aliments que no casen pràcticament amb cap:

  • L’all i la ceba impedeixen que es notin els sabors dels vins, ja siguin negres o blancs.
  • Els espàrrecs, les carxofes, els créixens o apis són aliments difícils de casar.
  • El vinagre és l’arxienemic del vi. Així que és millor no abusar d’ell a la cuina.
  • Els aliments picants en abundància li treuen el gust a qualsevol altra cosa.

Al cap i a la fi, tot són suggeriments. La nostra és que vinguis a La Cuina de Laietana i maridis al teu gust la nostra àmplia carta de vins i caves amb els plats de la casa que triis. Et ve de gust? 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *